Att människor är måna om sitt utseende är inte något som är en ny företeelse. Vi har sedan långt tillbaka i vår historia använt olika metoder för att göra oss fina. Ett sätt är att använda smink. Förutom att smink kan användas för att förändra eller förbättra vårt utseende är smink också något som används för att få ett kreativt utlopp. Många som håller på med smink gör det för att de mår bra av det. Vilken anledning du än har till varför du har ett intresse för smink kan det vara intressant att få en inblick i sminkets historia.

Sminkets tidiga historia

Det första beviset vi har på att människor har använt smink är från omkring 5000 år före Kristus. Då var det nämligen vanligt att män använde smink för att kamouflera sig i samband med jakt. Det här med att smink skulle vara något som är till för kvinnor är ett tankesätt vi fått på senare tid.

Man vet att i forna Egypten använde både män och kvinnor smink för att försköna sina utseenden, men det användes också för att skydda huden från solen. Många av de ingredienser som användes då är samma vi än idag kan finna i skönhetsprodukter. De använde till exempel kol för att markera ögonen och ögonskugga gjord av bly och koppar. Med hjälp av pulveriserad och färgad lera kunde man tillverka rouge.

I antikens Grekland var smink något som främst användes bland kvinnor och i huvudstaden Aten var det vanligt att gifta kvinnor endast bar smink när de höll sig hemma eftersom prostituerade ute på gatorna bar smink.

Första skönhetssalongen öppnas

Kring år 800 öppnades Europas första skönhetssalong i Spanien, dit kunde man gå bland annat för att pudras. Det var kring år 1300 som idealet med att ha puderblek hy kom. Men det var först på 1500-talet som idealet togs till nya höjder i samband med att den dåvarande drottning Elizabeth I av England visade sig med ett vitt pudrat ansikte. Ovanpå det pudrade ansiktet kunde man måla blå ådror och läpparna skulle allra helst vara röda om man skulle vara moderiktig på den tiden.

Under de följande århundradena, alltså 1600 och 1700-talet började sminket visa vilken samhällsklass man tillhörde. Nu var det särskilt vanligt och populärt bland adeln att sminka sig med vitt puder och man kunde måla på ett födelsemärke för att vara trendig.

Nya ideal

Att använda puder och farliga blekmedel för att få en ljus hy var ett ideal som höll i sig ända fram till början av 1900-talet. Det dröjde ett par hundra år, men det var nu man insåg att det bly som användes i puderblandningen var farligt. På 1920-talet kom ett nytt ideal där vita människor skulle vara solbrända vilket är ett ideal som håller i sig än idag.

Relaterade inlägg